Dokumentärt

Lyssnade på P3 dokumentär förra veckan och det handlade om 90-talets djurrättsaktivism och vegantrend.
Tre svarta, halvsmälta och söndersprängda Lastbilar i Umeå sägs vara startskottet för den våg av kriminella djurrättsaktioner som kom att svepa över svenskt 90-tal.
Det nya begreppet ”militanta veganer” etableras i mellanmjölkens land som vi kallar Sverige.
P3 dokumentär träffade några av de som drev, spred eller drabbades, där ibland några ur bandet Refused som knappast lär vara obekanta i dessa kretsar antar jag. P3 Dokumentär är ju programmet som blickar bakåt, gräver i arkiven och pratar med dom som var med när det hände, där det hände.

Denna vecka däremot handladet det om Raoul Wallenberg Som under några månadet mitt under brinnande världskrig räddade livet på tio tusentals människoliv.
Själv återvände han aldrig från sitt uppdrag i Ungern. I januari 1945 togs han tillfånga av de sovjetiska styrkor som intog Budapest . över 60 år sedan återstår väldigt många frågetecken.
Wallenberg är inte bara en beundransvärd svensk utan en sann hjälte i stil med Oscar Schindler.
Nu må Wallenberg vara en av det mest kända i Sverige för att räddat många människoliv, men det finns faktist fler bra exempel på Svenskar i modern tid, som t.ex. Ambasadören Harald Edelstam (alias den svarta Nejlikan).

"Harald Edelstam skulle bli världskänd för sina humanitära insatser i samband med militärkuppen i Chile. Från dag ett slogs portarna till den svenska ambassaden upp för dom som sökte skydd undan juntans utrensning. Harald Edelstam var ute på nätterna och fraktade folk i bakluckan på sin diplomatbil och utnyttjade ständigt sin auktoritet som ambassadör i konfrontationer med militären" (SR)

I veckan handlar det om Svenskarna Johan Jansson och Ole Loman Som kidnappades i Kashmir i samband med ett SIDA-stött biståndsprojektet att bygga en kraftverksdamm i det faktiskt än idag konfliktdrabbade  Kashmir i början av 90-talet.

Här uppe i Hälsingland råder det ett klassiskt snyggt vinterväder denna vecka och det måste visas med några snygga bilder.
  

Annars så här i väntanstider då man köper lite julklappar till nära och kära. Som vi tidigare har nämnt, köpte vi en barnvagn, vilket jag måste erkänna att jag aldrig gjort förrut, även om man förstod att den dagen skulle komma en vacker dag så kändes det overkligt att stå där med en barnvagn i köket. bifogar bildbevis på detta nedan...
Allt för mig idag, ha det göttans där ute i Sverige.
/David

  

Kommentarer
Postat av: Göran

Härlig vinter! Här i Stockholm är det dock bara klassiskt pissväder. Blött, varmgrader, utan snö, grått. Fortsätt fota!

2008-12-07 @ 17:52:43

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0