En intressant läsning...

Mobbning

Mobbning är att upprepade gånger behandlas illa av människor runt omkring. Alltså inte en taskig grej utan flera, och det gör att den som mobbas börjar må sämre och sämre. Det som börjar som något som kanske inte känns så farligt kan sluta i att någon mår väldigt dåligt. Men det är också viktigt att tänka på att man kan må dåligt av att ha behandlats illa en enda gång, även om det inte kallas mobbning.

Mobbning kan se olika ut. Att räkna upp alla sätt som någon kan behandlas illa på går inte. Det är bara den som blir utsatt för något som vet hur det känns. Exempel på sånt som kan vara mobbning är viskningar, blickar, skratt, knuffar, slag, ord, sms, mejl, meddelanden på communities, om det får någon att må dåligt.

illustration av en våg som det står Cool-mätaren på. På vågens skala står det: jättetöntig, töntig, lite töntig, neutral, lite cool, cool och jättecoolVad beror mobbning på?

Det är svårt att säga exakt vad mobbning beror på. Det kan handla om flera saker. En vanlig anledning är att stämningen i en grupp är dålig. Då kan några i gruppen försöka bli trygga genom att söka sig till varandra samtidigt som de mobbar ut andra som inte får vara med. Mobbningen skapar i sin tur dålig stämning och otrygghet. När man är i en grupp känner man ofta av hur andra i gruppen mår och om någon behandlas illa är det lätt att bli påverkad. Mobbning kan alltså både skapas av dålig stämning och skapa dålig stämning och ibland är det svårt att se vad som kom först.

Andra orsaker till mobbning bland unga kan vara att det saknas någon vuxen som visar hur man kan bete sig på ett bra sätt mot varandra, eller att det finns för lite att göra och så hittar man på något som inte är roligt för alla. Mobbning kan även bero på att den som mobbar mår dåligt och tar ut sina känslor på andra. Dessutom kan mobbning uppstå för att de som befinner sig i samma grupp som någon som mobbar och någon som mobbas tillåter mobbningen genom att inte säga ifrån. Man kanske är rädd för att bli mobbad själv eller förlora vänner.


Det är aldrig den som blir mobbad som är problemet.

Är mobbning rätt ord?

Mobbning är ett starkt ord för många. Det kanske är därför man gärna vill hitta andra ord eller ursäkter för det man är utsatt för, för det man gör mot andra eller för det man ser hända någon annan. En del försöker dölja mobbning genom att kalla det för bråk. Men bråkar gör man på lika villkor. Det går alltså bara att kalla det för bråk om den som drabbas en gång skulle kunna bete sig lika illa tillbaka. På samma sätt fungerar det med skämt. Vid mobbning har den som blir illa behandlad inte samma möjlighet att slå eller skämta tillbaka.

Men det kan också hända att man pratar om mobbning fast det faktiskt är något annat. Det kan vara ett brott som kallas misshandel om man slår någon. Och det kan vara trakasserier eller diskriminering om man till exempel behandlar någon illa på grund av den personens kön.


Så fort någon råkar illa ut så ska det tas på allvar, vad det än kallas.


*Jag hatar mobbning, jag har själv varit mobbad i hela högstadiet plus 1½ år på gymnasiet. Nu har jag en närstående som blir mobbad i skolan. Jag hoppas med hela mitt hjärta att skolan gör nåt åt det, men känner jag dom rätt på den skolan så kommer dom inte att göra ett skit. För lärarna se ju inget, enligt dom så händer det inget! Men vafan ta tummen ur röven och gör nåt åt det! Ni lärare, ni ser vad som händer men ni bryr er inte, inte ett smack! Jag mår så dåligt när jag får höra att h*n bli mobbad, jag fattar bara inte!
Dom som mobbar andra är så fruntansvärt avundsjuka! Bara för att dom mår dåligt så går det ut över en oskyldig person. Sen är det mycket med kompistrycket också, man ska visa sig så jävla tuff inför sina kompisar fast man är så feg så man nästan gör ner sig i byxorna! Att mobba nån kan sluta med att den som blir mobbad tar sitt liv för den tror att det hon eller hans fel. Men det är inte alls några fel på den som blir mobbad utan det är fel på den som mobbar!!
*

 

Tack för mig! Ha en trevlig kväll..

Kramar//Emelie

 


Jag saknar alla <3<3

För en gång skull är det lite mildare ute, men fortfarande minus grader. Jag tycker det ska bli våren och varmt, är så trött på den här snön! Jaja, jag ska väl vara tyst, det är ju bara februari så man kan väl inte begära så mycket mer av denna månad. Idag har jag nån sådan här *saknar alla mina nära och kära-dag!* , jag saknar min mamma, pappa, syskonen med familj, vännerna ja alla som finns nere i värmland! Men jag hoppas att vi ses snart, ska bli så skönt att få träffa er! Sen saknar jag Carro och Shadow (lillfisen) så klart . Var så längesen vi sågs, men hoppas vi kan träffas snart, vore såå kul!! Som sagt, idag har jag en *saknar alla-dag*, men det är väl normlat!
Ne nu ska jag gå och se vad älsklingen gör, han är sjuk stackarn! Hoppas du bli frisk snart älskling!! Jobbigt och se dig må dåligt. Här kommer det en fin bild på David när han har på sig min fiiina mössa :-)


   
    David, jag älskar dig <3<3

Ha en trevlig kväll!!

Kramar//Emelie

Göteborg "Rickrollat"

66 000 av Göteborgs användare på kommunens stats, kunskapsnät.  blev Rickrollade när de loggade in idag. - Alltid något kul för dom, kanske inte för administratören av sidan dock.
Annars sitter man och söker jobb och lyssnar på Piratebat rättegången. Peter Althin (som är försvarare) satte ner foten och tröttnade och sa: "Det här är en fullständigt felaktig amerikansk rättegång".
Det ligger nått i det för den är stundtals irriterande stämmning, men väldigt lärorik och underhållande lyssning.
Annars tycker man att det är lite löjligt då skivbolagen påstår sig fått stor skada av fildelningen, då Cdon säger att köper folk fler cd-skivor än någonsin. Hur kommer det sig undrar man?


tack och hej dögrävarpastej


Bara 10 veckor kvar..

Idag går jag in i V 30, så ja nu är det bara 10 veckor kvar till förlossningen. Shit alltså vad tiden har gått fort, tyckte inte var länngesen man fick reda på att man var gravid :-) . Men det är såå underbart att veta att ska ha barn och jag längtar så otroligt mycket efter lill älsklingen!
Idag har jag och David börjat i en föräldragrupp, det var trevligt. Vi var väl enda paret som ska ha i Maj. Dom andra skulle ha typ i slutet av April! Men annars var det som sagt trevligt. Ska dit i gen nästa Tisdag och då ska vi prata om smärtlindring, det ska bli intressant, så man vet lite vad som finns liksom.
Från det ena till det andra, jag gör min näst sista vecka på praktiken, det känns lite tråkigt. Men men sånt är livet. Får väl se om jag ska ut på praktik i Mars med, men då kanske jag ska försöka gå halvtid (om man får) . Hmm jag funderar på när jag ska åka ner till värmland igen, vill gärna dit en gång till innan man får bebisen liksom! Så funderingen är om man ska åka ner i slutet av Februari eller början av Mars.. Jag saknar alla nere i Värmland så otroligt mycket, har lite hemlängtan men det är väl normlat! Sen vill jag ju hämta lite bebiskläder också. Ska bli roligt och få lägga det i byrån, bebisen egna byrå :-) .Ne nu ska jag gå upp och ta ett varmt och skönt bad, sen ska jag slappa framför tvn innan jag ska sova! Här kommer det en liten fin vinterbild. Visst har vi mycket snö!!?!






Ha en underbar kväll!!

Kramar// Emelie

Fastfryst

Fastfrusen är orden på hjärnan så här dags på dagen. Man har sökt jobb utav bara satan den sista tiden utan något vidare resultat. Men man ska väl leva på hoppet,
men det får gärna snabba sig på det där "hoppet"
som alla pratar om.
Man söker allt man hittar, att välja yrke vore en lyx,
någon som har ett jobb över?
Annars kan man ju tänka sig fastfrusen på
annat vis eftersom det är så kallt att man får
ont i ansiktet ute och har varit så förlänge.

Annars så närmar sig födelsedagen med stormsteg
och man ser fram emot lite fika och så med nära och kära.

För att fördriva tiden under dagarna (och man
 tröttnar på att slipa och måla över allt, tro mig)
så kollar man på onödigt mycket tv, eller snarare video.

Mina favoriter är Top Gear som antagligen är det bästa motorprogrammet och det bästa programmet generellt måste jag säga.Annars är den gamla Tv-serien Twin Peaks klockren, den är dock ganska svår att beskriva för den oinvigde.
Emelie har gått in i den sista 3e delen av sin graviditet och hon är verkligen höggravid kan jag säga.



/ ha det göttans nära och kära
David

Snö snö snö

Snö, snö och snö är på hjärnan så här dags i slutet av helgen.
Det har istort sätt snöat här hela tiden i helgen.
Men vad gör det?vi är ju klar med väggen så allt här är bara bra ändå ;-)


Som synes är det inte målat och så men det kommer sen.
Tack till alla berörda hjälpredor som gjort detta möjligt, det var ett stort jobb och resultatet blev helt kanon.
Annars har helgen gått enormt fort och jag har börjat kikat på en önskelista (fyller år i helgen ju) som vanligt är det svårt att skriva ihop en sådan, men here goes:

Stövlar
Presentkort på synsam (finns nog inte tid att sätta i linser mitt i natten för blöjbyte i vår)
Ipod Touch (självklar önskan)
Ny mobil
Strumpor och kalsonger.
Byxor och tröjor.
Refill till Telia kontantkort
Nappflaskvärmare (sån där som man kan ha i bilen och i vanlig kontakt)
nagelsax för bebisar
Bebistermometer (örat)
Badtermometer (bebisen måste ju bada)
Vedklyv
Motorsåg
Skruvdragare
Slipmaskin (obs man behöver inte köpa de dyraste verktygen, det finns ju billigare märken)
Nätverkskort till Xbox 360, trådlöst (Ricky vet vad det är)
Hamilton DVD Boxen



Ha det gött allesammans

David

Första vecka gjord :-) ..

Jaha, nu har jag gjort min första vecka på praktiken och det känns skönt! Nu har jag bara 3 veckor kvar, men det kommer att gå fort :-) . Det är så skönt att få komma ut och göra nåt innan man blir mammaledig liksom. Men visst, jag saknar ju David en hel del under dagen, då är det så skönt att få komma hem till honom på kvällen och bara få vara med honom innan man ska sova! Jaja från det ena till det andra, nu är jag inne i V 28 (snart V 29), så nu är det bara 3 månader kvar. Och ja jag känner mig höggravid, men det sååå mysigt.. hihi..

Här får ni lite fakta om vad som händer i magen i V 28 :-)

Vecka 28
Kroppen: Framöver blir besöken hos MVC allt tätare. Man ser över att Symfus-fundusmåttet går uppåt i den takt som det ska och att kroppens värden är goda. Man kontrollerar järnhalten i blodet, sockerhalten, blodtryck och fosterljud.
Blodsocker: Vid förhöjda sockervärden görs ofta ett belastningsprov för att testa glukostoleransen. När man är gravid kan man få en lindrig form av graviditetsdiabetes som i regel brukar gå bort efter förlossningen.
Blodtryck: Blodtrycket sjunker normalt lite i mitten av graviditen. Exempel: Från att ha haft en vilopuls på 75 vid inskrivningen kan den sjunka till 70 i mitten. De tre sista månaderna ökar ofta pulsen igen och kan då kan den gå upp 80. Om blodtrycket stiger mycket får man ofta gå på tätare kontroller på MVC eftersom det kan vara ett tecken på havandeskapsförgiftning "preeklampsi". Det kan ge sig till känna som huvudvärk, trötthet och dålig fostertillväxt samt för tidig födsel.

Barnet: Barnet väger nu cirka 1000 gram och längden är omkring 35 cm och fötterna mäter 5 cm. Hårstråna på huvudet är ganska långa. Mjölktänderna under tandköttet är färdiga. Barnet anses livsdugligt vid denna tidpunkt och om det skulle födas måste man registrera barnet enligt lagen. Som tur är har barnet nu mycket goda chanser att klara sig utanför livmodern, med hjälp av bland annat värme från en kuvös.

Ne gott folk, nu ska jag kolla på lite Tv och äta godis.. Mmm mumz ;-) ..

Ha en trevlig fredagkväll!!

Kramar//Emelie

en vind från 1700-talet.

Min mor släktforskar och har fått reda på att min morfars farmors morfars far och farfar var klädda så här på jobbet eftersom det var under första delen av 1700-talet.
De var då Trumpetare i Östgöta Cavalleri och bodde i Å församling i närheten av Norrköping.

"Signalisten var förmedlare av befälhavarens order till truppen. Befälhavarens röst räckte inte särskilt lång och framför allt inte långt i det oväsen och muller som rådde under ett slag. Att sända budbärare till andra delar av truppen var för tidsödande och därför använde befälhavaren instrument som kunde höras långt. Vissa instrument var särskilt lämpliga för signaler. Redan de gamla grekerna använde under antiken trumpetinstrument för signaler och flöjter för marscher. Marschmusik lär ha förekommit redan 1500 f.kr.

 Ser man på gamla bataljmålningar, intar trumpetaren oftast platsen framför ryttarna i jämnhöjd med chefen.
Trumpetarena svarade för signalgivningen i fält. Trumpetarna hade ofta till huvuduppgift att hålla goda kontakter mellan de olika avdelningarna under rörelse och strid. "
   

Den som är intresserad av historia har troligen någon gång
stött på denna intressanta tid. Det finns massor av bra litteratur
om ämnet,  jag kan rekomendera Poltava av Peter Englund.

Annars så åkte de sista listerna upp på idag i väggen och nu
 är det bara till att dammsuga bort det sista byggdammet .

ha det gött allesammans och var rädda om er.
tack till Mamma för den intressanta informationen.



Tankar av en blivande far.

Att bli pappa är något som man funderar mycket på nu eftersom jag aldrig varit det tidigare.
Innan så reflekterar man inte ens över det eftersom man tycker att “det är ju en naturlig del av livet och när man väl ska bli det är det , är det så självklart att motsatsen vore främmande”
Men då har man lurat sig, iaf jag.
Så är inte fallet, man tycker någonstans att man är samma grabb som i man var i 6’e klass och man bara blivit smartare, visare och äldre med dess tillskott av erfarenhet.

Nu står man här och inser man plötsligt har hamnat längre fram i generations stegen. Man har upplevt en mindre chock av att nu ska man ha ett barn, en liten parvel som är summan av ens hela jag tillsammans med Emelie.
Kort sagt så kan man säga att man inte tidigare inser vidden av det hela förrän man står inför faktum.
Ändå är jag en relativt filosofisk person, tycker nog att jag är en sådan person som läst både historia, filosofi och är rätt allmänt intresserad psykologi.

Som barn eller som tonåring upplever man inte tid, man tycker i tonåren tidvis t.o.m. att tiden står stilla. Men hur och när ändras det? Eftersom man vid en punkt helt plötsligt inser att tiden gått rätt fort och man står längre bort i generations stegen med längtan efter ett barn som snart ska födas.
Det barn som tar sitt första stora steg i världen så fort dess lungor känner luft och stänger av sin kontakt med navelsträngen med dess första skrik.
Det måste vara en blandning av lycka, förvåning och spänning man ser på sitt barn för första gången. Och inser att man sett en annan människas heligaste ögonblick.
Menar det är ju inte så ofta man föds och det lär ju inte hända igen, man är dessutom som barn helt oskyldig till det som inträffar.

Ett sånt nyfött barn har inga egna minnen, bara reflexer och nya intryck.
Det enda det kan känna därefter är kärlek från sina föräldrar och
 dom lär dela den känslan per automatik.
Att dom dessutom är kodade med roliga gener som t.ex. motoreflexen och
grip reflexen som ä r rena “Apreflexer” är ju bara en bonus.

Synen på dessa krabater funkar som en dator med ny programvara,
den funkar i det stora hela men tar lite tid och användning innan
 allt funkar som det ska.
Emelies och min röst däremot lär den redan känna igen redan eftersom
 han/hon redan hör hört dessa i några månader.

Nåja nu till annat, öppningen av väggen, är i stort sätt klar,
et ska på lister runt. Men annars blev det sista klart idag
så bilder kommer efter vi satt på dessa.

/ David

RSS 2.0