P3 dokumentär

Det är inte många radioprogram som får en att vänta på att de ska börja,  intresset för Sveriges radio är minst sagt sval bland många. P1, P2 och P4 känns som en generationsfråga.
Det finns ett lr två program som är undantaget, men det bästa är utan tvekan P3 dokumentär. De har den bästa Podcasten på nätet enligt mig och andra med eftersom dom fått pris för just det.
P3 Dokumentär är programmet som blickar bakåt, gräver i arkiven och pratar med dom som var med när det hände, där det hände i vår nutidshistoria.

I veckan som varit sände som ett program om Svenska hackers under 90-talet. De sk "Fragglarna"
Under 90-talets senare hälft sitter ett gäng unga teknikintresserade killar i en lägenhet utanför Stockholm. Lite trevande börjar man försöka att ta sig in i olika datasystem hos olika myndigheter och högskolor i Sverige. Men när man utan problem lyckas ta sig in i det ena systemet efter det andra växer suget efter den ultimata utmaningen.

Ett par månader senare har man lyckats ta sig in hos den amerikanska rymdstyrelsen NASA och det amerikanska flygvapnet. På berörda myndigheter i USA slår det ner som en bomb och inom kort är jakten i full gång hos FBI och hos Rikskriminalens IT-brottsrotel i Stockholm. 

P3 Dokumentär berättar historien om fallet med de svenska hackarna ”Fragglarna” som kunde ha slutat med fängelsestraff i USA i upp till 60 år.

 

Nästa gång handlar det om MEAT IS MURDER - om 90-talets djurrättsaktivism och vegantrend, vilket kan vara intressant för alla oavsett syn på just det.
Vår nutids historia undgår ingen, den som inte vet något om den, vad vet han eller hon?


Mvh Davie

Kommentarer
Postat av: Göran

Intressant programserie! Hur gick det för de där snubbarna som hackade sig in på NASA? Kände inte till detta. Angående det kommande programmet om 1990-talets djurrättstrend så anar jag ugglor i mossen, eller hur man säger. Ett sådant program måste givetvis spegla problematiken ur djurens synvinkel. För om djurrättsrörelsen har rätt så står vi inför det rent numerärt sett största sociala missförhållandet i världshistorien. Tror inte att man kan spegla denna fråga mer "objektivt" än det går att beskriva något annat massmord (som det faktiskt rör sig om). Några tankar om ett ämne som engagerar mig bara...

2008-11-23 @ 23:08:01

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0