En intressant läsning...

Mobbning

Mobbning är att upprepade gånger behandlas illa av människor runt omkring. Alltså inte en taskig grej utan flera, och det gör att den som mobbas börjar må sämre och sämre. Det som börjar som något som kanske inte känns så farligt kan sluta i att någon mår väldigt dåligt. Men det är också viktigt att tänka på att man kan må dåligt av att ha behandlats illa en enda gång, även om det inte kallas mobbning.

Mobbning kan se olika ut. Att räkna upp alla sätt som någon kan behandlas illa på går inte. Det är bara den som blir utsatt för något som vet hur det känns. Exempel på sånt som kan vara mobbning är viskningar, blickar, skratt, knuffar, slag, ord, sms, mejl, meddelanden på communities, om det får någon att må dåligt.

illustration av en våg som det står Cool-mätaren på. På vågens skala står det: jättetöntig, töntig, lite töntig, neutral, lite cool, cool och jättecoolVad beror mobbning på?

Det är svårt att säga exakt vad mobbning beror på. Det kan handla om flera saker. En vanlig anledning är att stämningen i en grupp är dålig. Då kan några i gruppen försöka bli trygga genom att söka sig till varandra samtidigt som de mobbar ut andra som inte får vara med. Mobbningen skapar i sin tur dålig stämning och otrygghet. När man är i en grupp känner man ofta av hur andra i gruppen mår och om någon behandlas illa är det lätt att bli påverkad. Mobbning kan alltså både skapas av dålig stämning och skapa dålig stämning och ibland är det svårt att se vad som kom först.

Andra orsaker till mobbning bland unga kan vara att det saknas någon vuxen som visar hur man kan bete sig på ett bra sätt mot varandra, eller att det finns för lite att göra och så hittar man på något som inte är roligt för alla. Mobbning kan även bero på att den som mobbar mår dåligt och tar ut sina känslor på andra. Dessutom kan mobbning uppstå för att de som befinner sig i samma grupp som någon som mobbar och någon som mobbas tillåter mobbningen genom att inte säga ifrån. Man kanske är rädd för att bli mobbad själv eller förlora vänner.


Det är aldrig den som blir mobbad som är problemet.

Är mobbning rätt ord?

Mobbning är ett starkt ord för många. Det kanske är därför man gärna vill hitta andra ord eller ursäkter för det man är utsatt för, för det man gör mot andra eller för det man ser hända någon annan. En del försöker dölja mobbning genom att kalla det för bråk. Men bråkar gör man på lika villkor. Det går alltså bara att kalla det för bråk om den som drabbas en gång skulle kunna bete sig lika illa tillbaka. På samma sätt fungerar det med skämt. Vid mobbning har den som blir illa behandlad inte samma möjlighet att slå eller skämta tillbaka.

Men det kan också hända att man pratar om mobbning fast det faktiskt är något annat. Det kan vara ett brott som kallas misshandel om man slår någon. Och det kan vara trakasserier eller diskriminering om man till exempel behandlar någon illa på grund av den personens kön.


Så fort någon råkar illa ut så ska det tas på allvar, vad det än kallas.


*Jag hatar mobbning, jag har själv varit mobbad i hela högstadiet plus 1½ år på gymnasiet. Nu har jag en närstående som blir mobbad i skolan. Jag hoppas med hela mitt hjärta att skolan gör nåt åt det, men känner jag dom rätt på den skolan så kommer dom inte att göra ett skit. För lärarna se ju inget, enligt dom så händer det inget! Men vafan ta tummen ur röven och gör nåt åt det! Ni lärare, ni ser vad som händer men ni bryr er inte, inte ett smack! Jag mår så dåligt när jag får höra att h*n bli mobbad, jag fattar bara inte!
Dom som mobbar andra är så fruntansvärt avundsjuka! Bara för att dom mår dåligt så går det ut över en oskyldig person. Sen är det mycket med kompistrycket också, man ska visa sig så jävla tuff inför sina kompisar fast man är så feg så man nästan gör ner sig i byxorna! Att mobba nån kan sluta med att den som blir mobbad tar sitt liv för den tror att det hon eller hans fel. Men det är inte alls några fel på den som blir mobbad utan det är fel på den som mobbar!!
*

 

Tack för mig! Ha en trevlig kväll..

Kramar//Emelie

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0